Samen op weg naar een formatieve cultuur
Deze korte zin bevat de drie elementen waaruit deze kennissessie is opgebouwd.
Met de formatieve cultuur in een school bedoelen we een school waar formatief leren en werken de basis van het onderwijs vormt. Een cultuur waar de vraag: “Wat kun jij bijdragen aan het behalen van onze gemeenschappelijke doelen” centraal staat. Samen omdat leerlingen, docenten, teamleiders, schoolleiders en ouders met een gemeenschappelijke taal in gesprek zijn over de vier kernvragen:
- Waar willen we naar toe?
- Hoe weten we dat we er zijn?
- Waar staan we nu?
- Wat doen we om dat te bereiken?
En ‘op weg’ vormt de link naar het gedachtengoed van Carol Dweck, ‘A growth mindset’. Want echt, niet alles hoeft overhoop, laten we vooral kijken naar wat er al goed gaat en bouw daar samen op verder! Dat een formatieve cultuur echt haalbaar is, zagen we met eigen ogen op scholen in Canada en Australië, de concrete voorbeelden delen we in deze kennissessie.
Maar haalbaar wil niet zeggen 1:1 kopieerbaar; de eigenheid van het Nederlands onderwijs vraagt om een eigen aanpak (en wat John Hattie en Andy Hargreaves daarvan vinden, delen we ook met je.) Samen met Michel van Ast ontwikkelden we het ‘Handboek formatief leren en werken’, met als onderlegger de praatplaat ‘Formatieve Cultuur’ vormt dat handboek de basis voor 15 scholen die nu met formatief leren werken aan de slag zijn.
Waarom, hoe en wat ze daarvoor doen? Meer op donderdag 28 januari om 16:00 uur.
Biografie Bob Hofman
Bob Hofman heeft 25 jaar lesgegeven en lesgeven gefaciliteerd, met een focus op leerexpedities en ICT beleidsmatige ontwikkeling. Zijn kracht is het ontwerpen van wereldwijde, innovatieve educatie programma’s, die generatief en authentiek zijn én reageren op de veranderingen van onze wereld. In 1996 werd hij hoofd van het ICT-departement bij NDO/HAN/University van Arnhem en Nijmegen. Gedurende deze 3 jaren ontwierp Bob nationale en internationale cursussen voor ICT-coördinatoren.